Caterina urzadzenia gastronomiczne

Urządzenia dla gastronomii powinny zostać wskazane w oparciu o biznes, który zamierzamy zrobić. Kawiarnia powinna skoncentrować się przede ludziom na zdrowym ekspresie ciśnieniowym i ulokować w prawdziwszą sumę różnorodnych szklanek i filiżanek (osobne do espresso, capuccino, latte itd.).

Przyda się również syfon do pranej śmietany, dzięki któremu każdą kawę będzie mocna przystroić odpowiednią ilością słodkiej śmietanki. Jeśli będziemy mieć też dodatkową gablotę z lodami, zainwestujmy w kuwety do lodów. Warto kupować więcej, klienci chętnie korzystają również po tradycyjne smaki (czekolada, wanilia, truskawka), jak i też całkowicie alternatywne (rabarbar, ogórek, bekon!). Tak do lodów przyczyni się oraz odpowiedni porcjoner, a nie istnieje ostatnie cały koszt. Daleko jest zainwestować w jasną tacę z pokrywką, na której będziemy potrafili dać reprezentatywne ciasto. Taką tacę warto postawić przy kasie - klient zachęcony apetycznie wyglądającym ciastem, z pewnością skusi się na kawałek czy dwa. Jeśli chcemy wyposażyć bar, powinniśmy zadbać o nieco inny asortyment. Przyczyni się oczywiście również ekspres do kawy, a poza tym mało shakerów, sitko barmańskie, lub nawet wiadro do szampana (zupełnie nie wiemy, z jakim życzeniem przyjedzie do nas klient). Przyda się także wyciskarka do cytrusów - ktoś potrafi sobie zażyczyć drinka bezalkoholowego. Do wnętrza pizzerni będziemy wymagać naturalnie pieca do pizzy, a ponadto torbę na pizzę (gdyby będziemy jednocześnie sprzedawać życie na dowóz). Przyda się także kilkanaście blach, okrągłe noże, czy elektryczna wałkownica. Jeśli wprowadzamy do oferty inne fast foody, toż potrafimy ulokować w frytkownicę, grill kontaktowy (do sprawienia ekspresowych sandwichów lub zapiekanek). Czasem przydatna może ujawnić się naleśnikarka, zawsze to konkretny koszt i wymagamy zawierać gwarancja, albo na że mężczyźni będą do nas umieszczać na naleśniki (chyba, że otwieramy naleśnikarnię, wtedy kwestia jest wystarczająco oczywista). Przyda się za to danie do kebabu, i czasem i gofrownica (ostatnio popularnością zajmują się wytrawne gofry, na przypadek takie z dodatkiem rukoli i kurczaka albo bekonu, sera i szpinaku). Istnieją też dodatkowe urządzenia elektryczne do hot-dogów.