Drukarka fiskalna mac

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten tekst stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku każda kobieta dominująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma cel rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

W realizacji w terenach gastronomicznych możemy wystąpić dwa pierwsze rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, którą należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, bowiem nie potrafi ona nawet własnej klawiatury. To kolejne rozwiązanie podawane jest w konkretnych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwyczajnie nie są programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna stanowić kilka podstawowych cech, odróżniających ją z zwykłej kasy finansowej i pomagających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona siłę na zalanie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i funkcjonalną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla kupującego jaki z niecierpliwością czeka przy stoliku na bliskie rozliczenie. Dodatkowym plusem jest okazja zapisu elektronicznej kopii paragonu, pozwalająca na zapisywanie wydruków np. na stronie pamięci, co sprzyja ich trzymanie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna zawierać dobre wymiary, zezwalające na jej swobodne przebywanie na ladzie czy przy stolikach oraz przenoszenie po całym domu, a i świeży i dostępny design. Oprogramowanie gastronomiczne idzie na głębokie monitorowanie sprzedaży oraz szczegółowe rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej jest dla wielu rozpoczynających działalność jeden z dłuższych wydatków, dlatego warto dodać, że przy spełnieniu kilku warunków można otrzymać na ostatni projekt ulgę, sięgającą nawet 90% ceny kasy. Warto te dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, aby mieć oferta jej przetestowania oraz przeszkolenia ludzi z prawd jej przyjmowania i zgodzie z magazynami do obsługi punktów restauracyjnych.