Home Technika Krajalnica jako pomocnik kuchenny

Krajalnica jako pomocnik kuchenny

written by admin Luty 8, 2016

Ukrojenie równych kawałków sera czy szynki jest proste, ale dla doświadczonych kucharzy. Zwykły zjadacz chleba często ma z tym problem. Jeden kawałek wyjdzie za gruby, drugi za cienki… Każdy zna ten problem. Na szczęście łatwo można go rozwiązać. Jeżeli chcemy przyrządzać kanapki jak profesjonalny kucharz w naszej kuchni na pewno musi się znaleźć krajalnica do wędlin i sera.

Podczas krojenia na krajalnicy możemy ustawić ją tak, żeby ukroić idealnej dla nas grubości plasterek szynki czy sera. Wystarczy ustawić odpowiednio krajalnice. Zwykle standardowa skala sięga do 16mm. Jest to bardzo wygodne i oczywiście mniej męczące czy czasochłonne jak w przypadku krojenia zwykłym kuchennym nożem.
Obecnie na rynku znajduje się bardzo dużo różnych rodzajów krajalnic. Jeżeli zdecydujemy się na zakup takiego sprzętu powinniśmy zwrócić uwagę na kilka ich cech. Priorytetową sprawą jest oczywiście bezpieczeństwo. Aby nasza krajalnica była bezpieczna na pewno powinna posiadać specjalne antypoślizgowe nóżki. Dzięki nim będziemy mieli pewność, że podczas krojenia maszyna będzie stała w miejscu i nie przesunie się, co mogło by grozić zacięciem się lub poważniejszą raną. Powinna także posiadać odpowiednie osłonki, tak aby nasze palce były bezpieczne. Ważny jest również przycisk włączający i wyłączający. Dla bezpieczeństwa zawsze po zakończonym krojeniu warto wyłączyć sprzęt.
Ważne jest również to z jakich materiałów została wykonana. Możemy się spotkać z ofertami krajalnic, których ostrza wykonane są na przykład ze stali nierdzewnej czy aluminium. Istotne jest również z czego składa się reszta krajalnicy, czy jest to tworzywo sztuczne czy metal.
Krajalnice mogą się również różnić dodatkami, które dodają do nich producenci. I tak na przykład do niektórych dołączona jest specjalna ostrzałka do noża, przyssawki do blatu, regulacja konta odchylenia dla wygodniejszego krojenia czy też tacka na którą opadają ukrojone plastry.
Na koniec możemy zwrócić uwagę na wygląd krajalnicy. Dostępne są w wielu kolorach i kształtach więc na pewno da się którąś dopasować do wnętrza naszej kuchni.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl

You may also like

1 comment

Teresa Lipiec 13, 2016 at 11:57 am

Głównie używam swojej krajalnicy do cięcia chleba, ponieważ kanapki muszą być równie pokrojone. Niestety długo poszukiwał odpowiedniej, ponieważ prezentowane krajalnice na sklepowych pułkach są małe i duży bochenek chleba się w niej nie mieścił. Zdecydowałam się na trochę wyższy cenowo sprzęt, pół – profesjonlany, ale nie żałuję wyboru, ponieważ oprócz chleba spokojnie mogę również pokroić mięso bez kości po wcześniejszym wymianie ostrza. 

Leave a Comment