Maszynka do miesa reczna 10

Wilk do mięsa więc nic dziwnego jak maszyna, będąca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które wywoływane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje wykorzystanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego ciała jest wyraźnie poważniejsza niż w gospodarstwie domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do mięsa muszą odpowiadać zapotrzebowaniom przetwórcy.

Wielki wybór wilków na targu kupi na dobór odpowiedniego urządzenia na potrzeby placówki, dzięki ostatniemu moment na przygotowanie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na chwilę) także nie wymaga wysokiego nakładu wysiłku fizycznego. Wilki mają postać prostą, elementy można łatwo zdemontować, co dobrze ułatwia obsługę, proces czyszczenia i utrzymanie czystości, przychodzi na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze pewni nierdzewnej lub stopów aluminium, wysoka jakość wykonania stanowi o wielkiej odporności maszyny. Jak wszystkie urządzenia wykorzystywane w przemyśle spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE bezpieczeństwa i higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia stawia się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do świata tnącego. Zespół tnący wtłacza ciało w oczka siatki, a wtedy ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest składane z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w relacji od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W relacji od rodzaju mięsa łączy się siatki o nowej średnicy oczek oraz noży. Wilki można wyposażyć w inne akcesoria, które zapewnią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To popularne urządzenie, widoczne w wygodnych cenach, brane w placówkach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką skalę kiedy w całych zakładach produkcyjnych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów również oryginalnych ulepszaczy.