Home Technika Pakowanie próżniowe produktów żywnościowych

Pakowanie próżniowe produktów żywnościowych

written by admin Maj 31, 2016

Statystyki pokazują, że praktycznie, każda rodzina wyrzuca miesięcznie żywność, której wartość wynosi pięćdziesiąt złotych. Najlepszym sposobem, aby temu zapobiec jest pakowanie próżniowe produktów żywnościowych.

kasa fiskalna novitus


Urządzenia do pakowania próżniowego, dedykowane są nie tylko dla sklepów, czy magazynów żywnościowych, ale również dla gospodarstw domowych. Na rynku jest bardzo duży wybór różnego typu pakowarek, których ceny, w zależności od marki, wahają się od kilkuset złotych do niecałych dwóch tysięcy. Kupując takie urządzenie, warto zwrócić uwagę na kilka elementów, takich jak moc i wydajność, im są większe, tym nasze urządzenie lepiej i sprawniej pracuje, szczególnie, jeżeli chcemy pakować większe produkty. Istotne jest również to, czy nasza zgrzewarka jest dostosowana do wszystkich rodzajów folii, ponieważ bywa, że producent ogranicza taką możliwość. Woreczki przeznaczone do przechowywania żywności też mają znaczenie, czym są grubsze, tym lepiej, bo przez to są bardziej wytrzymałe, i odporne na przypadkowe rozerwania. Niektóre urządzenia, maja funkcję ręcznego zgrzewania, co jest przydatne, jeśli potrzebujemy przechować żywność, tzw. miękką, np. jagody, czy truskawki, albo pieczywo, ponadto, co także bywa bardzo przydatne, mogą być wyposażone w nożyk, oraz w dodatkowe akcesoria, pozwalające na zamykanie słoików, różnych naczyń gastronomicznych, czy pojemników próżniowych. Wybór urządzeń jest naprawdę duży, najważniejsze jednak jest to, aby zakupione przez nas urządzenie, dobrze odsysało powietrze, które jest jednym z głównych przyczyn psucia się żywności.
Procesy utleniania sprawiają, że żywność traci właściwości odżywcze. Wpływ na psucie się żywności, mają również drobnoustroje, temperatura, oraz enzymy. Próżniowe pakowanie żywności, zapobiega wszystkim tym procesom, a tym samym, kilkakrotnie, wydłuża termin przydatności do spożycia, jak również zachowuje świeżość produktów, ich smak i zapach. Zapobiega również wysychaniu, chroni przed bakteriami i pleśnią. Przechowywać w ten sposób można wszystkie produkty, najczęściej są to ryby, mięso, wędliny, sery, oraz gotowe dania.

You may also like

1 comment

Urszula Lipiec 25, 2016 at 10:21 am

Prowadzę niewielki osiedlowy sklep w Krakowie. Największą popularnością cieszą się u nas produkty mięsny, głównie wędlina. Niestety produkty te bardzo szybko traciły swoje wartości odżywcze, będąc ciągle nastawione na ekspozycję. Dlatego postanowiłam zakupić pakowarkę próżniową, która w znaczny sposób wydłuża ich przydatność do spożycia. Na specjalną prośbę klientów również pakuję hermetycznie ich zamówienia. 

Leave a Comment