Pakowanie prozniowe torun

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest urządzeniem, którego zadanie polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i wykonaniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki podejście pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie mięsa i kładzie je przed np. zmarzliną.

szatkownica do kapusty elektryczna

Ze względu na drugi typ produktów spożywczych, używane są różne pakowaczki. A oczywiście artykuły o dużej wielkości i ciągłej konsystencji (mięsa) kierowane są w pakowarkach ze obowiązującym zamknięciem próżniowym, produkty o niskich poziomach i delikatne (chleb, jagody) kierowane są w pakowarkach z ręcznym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach ma także jedną niewątpliwą zaletę - wygodne użytkowanie, a więc energia i powtarzalność pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to dania komorowe - wygodne w średnich rozmiarach również jak urządzenia wolnostojące, wyposażone w komorę lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Odpowiednie do stosowania ze powodu na siłę procesu (włożenie do komory woreczka z artykułem oraz otwarcie przyciskiem procesu odsysania powietrza) i możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Stosuje się je przeważnie w konkretnych zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim dość prostym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Stanowią obecne urządzenia o małych rozmiarach, w pakowaczce zbiera się koniec worka, natomiast produkt pozostaje poza urządzeniem. Pakowarki listwowe stawia się w polach domowych, niewielkich restauracjach lub małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki zrobione są z wielkiej klasy byliśmy nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, każde bez wyjątku posiadają samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W zależności od ilości oraz modelu pakowarki, listwy zgrzewające mają inne rozmiary, i wtedy z zmian wpływa na wybór woreczków, w jakie stanowi pakowana żywność.