Pojemniki prozniowe ikea

Choć pakowanie próżniowe najczęściej łączone jest ze sklepami wielkopowierzchniowymi, firmami cateringowymi i restauracjami, to coraz częściej też klienci indywidualni poszukują urządzeń, które pozwalają im przedłużyć trwałość przechowywanej żywności. Specjalne woreczki, próżniowe pojemniki i akcesoria do pakowania zaliczane są zarówno do ich potrzeb, pozwalając na opakowanie odpowiednio mniejszych ilości żywności.

Domowe danie do pakowania próżniowego żywności może korzystać specjalne woreczki do próżniowego przechowywania lub i stosuje pojemniki próżniowe zbudowane z plastiku. W przypadku pojemników najczęściej uzyskiwane są specjalne pompki ręczne, które umożliwiają na odessanie zbędnego powietrza z pojemnika i dają jego hermetyczne zamknięcie. Odpowiedni strategia leczenia można użyć do zamykania butelek specjalnymi próżniowymi korkami. Stanowią one najczęściej uniwersalny rozmiar, dlatego można je przyjmować także do zamykania butelek z winem, jak a do butelek z oliwą czy octem balsamicznym. Próżniowe zamknięcie butelki przedłuża trwałość zawartości - po zakończeniu próżniowym wino zapewne żyć przechowywane nawet przez ponad 20 dni. Dla porównania wino w butelce otwartej można przechowywać co daleko przez 2-3 dni.

Do własnego użytku mogą stanowić i dostosowane urządzenia typu multivac, pozwalające na przechowywanie żywności w specjalnych woreczkach. Przechowywanie żywności w woreczkach wydłuża jej czas przechowywania - w relacji od typie produktu także z miejsca, gdzie będzie on ukrywany (temperatura pokojowa, lodówka czy zamrażarka), czas przechowywania wydłuża się nawet czterokrotnie. W próżniowo zamykanych woreczkach można przechowywać produkty sypkie, jak kawa bądź herbata, żywność przetworzoną, ale również warzywa, wędliny czy mięso. Zapakowane próżniowo mięso pewno być składane w zamrażarce w dość niskiej temperaturze nawet przez 26 miesięcy. Dodatkowym atutem pakowania próżniowego z użyciem woreczków jest fakt, że nie wykorzystują one sprzedaż wielkiej powierzchni.