Wyposazenie sklepow hutnicza

Aby zacząć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble i wyposażenia są potrzebne w sklepie z materiałami mięsnymi?

Przede każdym powinien zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w jakich przechowuje się i promuje produkty mięsne do sprzedaży. Istnieje wiele sposobów chłodni, które sprawdzą się w składzie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Podobnie jest z narzędziami mrożącymi, w których przechowuje się mięso – wśród nich oddaje się witryny, zamrażarki, wyspy lub te szafy mroźnicze. Ciekawym pomysłem, zwłaszcza w mniejszych placówkach, jest kup lodówko-zamrażarek, pełniących rolę magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto konserwować nie lecz w magazynie, lecz też w małej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Kryje się ją pod wystawą, dzięki czemu łatwo można uzupełniać towar na półkach ekspozycyjnych. Potrzebna jest też lada ekspediencka, na której kroi się i pakuje towar. W większych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo konieczne jest mienie pomieszczenia chłodniczego ze stałą, odpowiednio niską temperaturą, dostarczającego do magazynowania towaru.

Pozostały sprzęt niezbędny w składzie mięsnym to rola, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna zawierać dostatecznie szeroki plus widoczny wyświetlacz, tak aby zarówno sprzedawca, jak również klient mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem potrzebny jest do cięcia mięsa z kością. Także jest z nożami do krojenia mięsa, też nie warto na nich żałować. Z zmian dobra krajalnica powinna mieć regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic zrobione są z chromowanej stali węglowej lub byliśmy nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto potrzebne jest wyposażenie się w wilka do ciała, człowieka do prowadzenia mięsa na żądanie klienta. Przecież nie jest to potrzebny element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych wskazana istnieje jeszcze kasa fiskalna, środki czyszczące, myjące i owadobójcze, pojemniki do składowania towaru oraz dodatkowe meble sklepowe. Niezbędne istnieje i zainstalowanie klimatyzacji, która wskazana stanowi w utrzymaniu odpowiedniej temperatury w sali sprzedaży – szczególnie latem. Istotne istnieje więcej oświetlenie, które może znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor mięs i wędlin uważających się na wystaw.