Home Uncategorized Zamrazanie zywnosci temperatura

Zamrazanie zywnosci temperatura

written by admin Lipiec 27, 2017
Z bogatych powodów kupujemy więcej jedzenia niż jesteśmy w stanie skonsumować. Aby zapobiec marnotrawstwu, drinku ze środków na przechowywanie nadwyżek żywności jest pakowanie próżniowe.
Metoda takiego zabezpieczania produktów żywnościowych zezwala na wydłużenie terminu przydatności do spożycia od trzech do pięciu razy, bo tak zapakowana żywność nie ma dostępu do powietrza, które poza bakteriami i enzymami, jest kluczowym powodem psucia się jedzenia. Przechowywać próżniowo można wszystkie artykuły spożywcze.

Urządzeniami idącymi na takie pakowanie są pakowarki próżniowe. Ze względu na możliwość pakowania, można je rozdzielić na komorowe i bezkomorowe.
Maszyny komorowe są oddane do pakowania dużych roli żywności. Biorą je producentowi żywności, duże magazyny, czy hipermarkety, gdzie często produkt jest wiązany na życzenie klienta. Poza tymże oczywiście zapakowana żywność wygląda estetycznie, a dokładnie wyeksponowana i oświetlona, zachęca do kupna.
Pakowanie żywności w urządzeniach komorowych, odbywa się w sposobie maszyny. Proces liczy na umieszczeniu produktu wraz z zdrowym opakowaniem do hermetycznie zamykanej komory, w której daje się próżnia. Następnie następuje zgrzanie opakowania, po czym komora zakłada się samoczynnie. Aby przyśpieszyć proces pakowania, producenci stworzyli pakowarki dwukomorowe, i przy pakowaniu niewielkich produktów, zalecane jest użycie wkładek komorowych, co dodatkowo przyśpieszy proces pakowania.
Zgrzewarki bezkomorowe dedykowane są dla gospodarstw domowych. Koszt takiego dania jest niski, można już zakupić całkiem dobrą pakowarkę za jakiś 200 – 400 złotych. Wydatek już się zwraca, bo dzięki pakowaniu w porządek próżniowy, oszczędzamy kilkadziesiąt złotych miesięcznie, a nawet więcej. Proces pakowania jest nadzwyczaj praktyczny. Przechodzi na zewnątrz urządzenia, oraz do zabiegu, w projektu wykonania zgrzewu, jest wydawany tylko brzeg folii.

 

You may also like